ENGINEERING PHYSICS KTU 2016 PREVIOUS QUESTION PAPER WITH ANSWERS FOR S1,S2 FIRST YEAR STUDENTS

KTU Previous Question Paper 2016 with answers for Engineering Physics
ANSWERS


ktu previous questions,ktu solved questions,ENGINEERING PHYSICS KTU 2016 PREVIOUS QUESTION PAPER  WITH ANSWERS FOR S1,S2 FIRST YEAR STUDENTS

1. What do you mean by quality factor of an oscillator?
ANS:
Quality factor (Q) of an oscillator is defined as 2Π times the ratio of energy stored to the average energy loss per period.
ENGINEERING PHYSICS KTU 2016 PREVIOUS QUESTION PAPER  WITH ANSWERS FOR S1,S2 FIRST YEAR STUDENTS
2.What is the  relation between path difference and phase difference in wave motion?
ANS:
A path difference of x0 will correspond to a phase difference of pd
3.Two independent source of light can not produce interference fringes. Why?
ANS:
Two sources of light with same wavelength and amplitude with a constant phase difference is called coherent sources.
Only coherent sources can produce interference pattern. Two independent sources can never be mutually coherent.
4.Define dispersive power of a grating.
ANS:
Dispersive power of grating is defined by the ratio of change in angle of diffraction to corresponding change in wave length. Dispersive power of grating is given by
ENGINEERING PHYSICS KTU 2016 PREVIOUS QUESTION PAPER  WITH ANSWERS FOR S1,S2 FIRST YEAR STUDENTS
5.Distinguish between plane polarized light and unpolarized light.
ANS:
• Un-polarized light has electrical component in every direction, at any given time, but the polarized light has the electric component only in one direction for a given time.
• When the un-polarized light is polarized, it is always reduced in intensity.
6.What is Meissner effect ?
Ans: 
When a superconductor is placed in a magnetic field, that superconductor expels magnetic flux completely, a property of superconductors which has come to be known as Meissner effect.

7.What is phase space?
ANS:
Phase-space is such a space, a point in which represents a micro-state of the system. The 2f-dimensional space with f generalized position co-ordinates and f generalized momenta is called a phase space.
8.What is the probability interpretation of wave function?
ANS:
 If a particle exists in a given region of space, the total probability of finding the particle in that region is one. Mathematically,
∫Ψ*Ψdτ=1
where dτ is the volume element
Ψ*Ψ represents probability density
9.What is the relation connecting reverberation time and total absorption?
ANS:
Reverberation Time is the time it takes the sound to decay away 60 dBs.
Sabine’s formula
T = 0.16 V / A
where V is the room volume in cubic meters, and A is the total absorption in square meters.
10.What is magnetostriction effect?
ANS:
 Magnetostriction effect is the property of a ferromagnetic materials (iron, nickel) that causes them to change their shape and dimensions when they are kept in a magnetic field.
11.Write any two advantage of Hologram over photographic images.
ANS:
In hologram we have the freedom of vision to change the view point and the focus, while we see a three dimensional object i.e. we have a 3D view ( Stereoscopic vision). A hologram records both intensity and phase variations.
A photograph is a two dimensional version of a 3D object i.e. it is a still of a 3D scene, with fixed viewpoint and focus. Thus there is no stereoscopic vision. A photographic plate is sensitive to only the intensity variation and not the phase variations.
12.Distinguish between step index fiber and Graded index fiber.
ANS:

No comments:

Powered by Blogger.